Teksten om uit te leven

Alternatieve tien geboden uit Baltimore
Leef in goede verstandhouding met alle mensen, zonder te capituleren op essentiële punten.
Zeg rustig en duidelijk de waarheid en luister naar anderen, zelfs naar degenen die niet zo pienter zijn: ook zij hebben een eigen verhaal.
Ga rumoerige en agressieve mensen uit de weg, ze zijn een kwelling voor de geest. Wie zich met de anderen vergelijkt wordt gauw ijdel of bitter: want er zullen altijd grotere en kleinere mensen zijn dan jezelf. Wees blij met je eigen daden en plannen.
Blijf geïnteresseerd in je eigen carrière, al is die zo bescheiden. Het heeft het vermogen te veranderen. Train je in zakelijke aangelegenheden want de wereld is vol bedotterij. Maar wees niet blind voor het goede dat er wel is: veel mensen streven naar hoge idealen en overal waar leven is, vindt men ook heroïsme.
Wees jezelf. In het bijzonder, veins nooit genegenheid. Wees ook niet cynisch over de liefde, want vergeleken met dorheid en desillusie, is de liefde eeuwig als gras.
Neem de raad van ouderen aan. Ontwikkel een sterke geest die je kan dragen bij onverwachte tegenslagen. Maar maak je niet ongerust over wat er zou kunnen gebeuren. Veel angst wordt geboren uit moeheid en eenzaamheid. Naast een gezonde discipline, wees lief voor jezelf.
Niet minder dan de bomen en de sterren ben je een kind van het universum; je hebt het recht hier te zijn. Of het jou duidelijk is of niet, het is zeker dat het universum zich ontvouwt zoals het moet. Wees dus in vrede met God, hoe je je God ook voorstelt, en wees ook in vrede met je ziel, wat je daden en verlangens ook mogen zijn, in de verwarring van het leven.
Met alle schijn, zwoegen en stukgeslagen dromen die op de wereld zijn, blijft deze, onze wereld, een mooie wereld. Wees voorzichtig en probeer gelukkig te worden.
[Max Ehrmann, rond 1904, Nederlandse hertaling C. Berkvens-Stevelinck]


Website design: studioBaron.nl, Foto's: (c) Maarten Haverkamp